7 op 10 bouwbedrijven hebben last van wanbetalers

“Slechte betalers zijn niet nieuw. Die zijn er altijd al geweest. Maar de hoeveelheid slechte betalers is de afgelopen jaren wel toegenomen”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens naar aanleiding van een ledenbevraging. Zo geven 7 op 10 bouwbedrijven aan last te hebben van wanbetalers. 9 op tien bouwbedrijven heeft op dit ogenblik minstens één onbetaalde vervallen factuur. En belangrijk, ruim de helft van de bevraagden vindt dat de betalingsproblemen de laatste jaren zijn vergroot. “De toename komt er door een samenloop van omstandigheden. De stijgende bouwmateriaalprijzen waardoor werken duurder uitvielen dan begroot. Met als gevolg dat consumenten moeite hebben om de factuur te betalen. Maar ook de voorbije hoge energiekosten speelden een rol, net zoals de duurder wordende winkelkar. Al is het soms ook gewoon een kwestie van vergeten te betalen of is er geen eenduidige verklaring”, aldus Waeytens. Wat de reden ook is, de gevolgen van slechte betalers zijn er wel. Krijgen bouwbedrijven hun facturen niet betaald, dan komen zij op den duur zelf in moeilijkheden om hun eigen facturen, sociale zekerheid en btw te betalen of om lonen uit te keren. Wanbetaling zet ook een rem op investeringen en de eigen groei. In haar dossier ‘Slechte betalers’ van de Bouwunie-studiedienst formuleert de bouworganisatie syndicale voorstellen om wanbetaling (zowel door overheden, leveranciers als particulieren) tegen te gaan. Zoals een betalingsgarantie voor particulieren bij grote werken. Of het verplicht maken om schijven van hypothecaire leningen rechtstreeks aan de aannemer uit te betalen.

De enquête leert voorts nog dat klanten slechts in 1 op de 5 gevallen de factuur tijdig betwisten. Bij 6 op 10 gevallen betaalt de klant te laat, onvoldoende of gewoon niet.

Betalingsgarantie
Bij grote werken vraagt Bouwunie om een betalingsgarantie voor particulieren in te voeren. Zo zouden consumenten bij werken vanaf 15.000 een borg moeten deponeren bij een erkende borgstellingskas of het bedrag storten op een consignatierekening.

Hypothecaire leningen rechtstreeks uitbetalen
Sommige banken betalen nu al de opgevraagde schijven van de hypothecaire kredieten rechtstreeks aan de aannemer. Bouwunie wil dit verplicht maken voor alle kredietinstellingen. Om te vermijden dat ook de bouwbedrijven lang moeten wachten op hun centen, is Bouwunie voorstander om de betaling te doen per factuur en niet per gegroepeerde factuur.

Aannemers nemen zelf actie tegen wanbetaling – Pocket
8 op 10 bouwbedrijven sluiten een contract met daarin duidelijkheid over het bedrag, de wijze en de termijn van betaling. Dat kan al heel wat problemen voorkomen. Ook het betalen in schijven of het vragen van een voorschot helpt om op zijn minst de kosten te dekken van de al gekochte en vaak op maat gemaakte materialen en constructies. Sommige bouwbedrijven geven kortingen bij contante betaling. Tips die Bouwunie haar leden ook meegeeft. Wat je best wel of niet kan doen in de strijd tegen wanbetaling, publiceerde Bouwunie in de pocket ‘Juiste contracten opstellen en slechte betalers vermijden’.

Download het dossier hieronder