Aantrekkelijkheid sector en afschaffing vestigingswet verklaren hoge aantal starters

“De bouwsector zit zeker in de top wat betreft het aantal starters”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op de gelijknamige berichtgeving van Acerta. “In 2022 waagden ruim 14.000 mensen in ons land de sprong naar het zelfstandigenstatuut in de bouw”. De bouworganisatie ziet verschillende redenen voor het hoge aantal. “Het is niet omdat de nieuwbouwsector stokt, dat er geen werk meer is in de bouw of dat de bouw geen mensen meer zoekt. De klimaatdoelstellingen en renovatieverplichting zorgen ervoor dat er heel wat werk op de plank ligt in de renovatiesector. Ook de energiecrisis vorig jaar zou heel wat mensen dat extra duwtje kunnen geven om te investeren in energiezuinige verbouwingen. De bouw heeft volk nodig om al dat werk te klaren. Als die instroom ook via zelfstandigen gebeurt, is dat natuurlijk positief. De bouw blijft dus een aantrekkelijke sector” Daarnaast zijn er sinds de afschaffing van de vestigingswet in 2019 minder drempels om een eigen bouwbedrijf op te richten. Sindsdien is het aantal starters effectief gestegen. Al maakt Bouwunie hierbij een kanttekening. “Natuurlijk is het goed dat meer mensen de stap naar het ondernemerschap wagen, maar zonder voldoende voorkennis en bagage is er wel meer risico dat die sprong fout afloopt”, aldus Waeytens.

Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen heb je geen bedrijfskennis of specifieke beroepskennis meer nodig om te starten, waardoor veel starters zich met te weinig voorkennis en bagage in het ondernemersavontuur storten. Daarnaast hebben jonge bedrijven sowieso nog niet zoveel reserves, waardoor ze gevoeliger zijn voor faillissementen, waar we trouwens ook een stijging vaststellen.

Vlaams-Brabant meeste starters
Van alle provincies in Vlaanderen telt Vlaams-Brabant het hoogste aantal starters. Die provincie heeft relatief gezien het grootste aantal kleine bouwbedrijven van alle provincies. Een andere mogelijke verklaring is dat Waalse en Brusselse starters naar Vlaams-Brabant trekken omdat ze daar gemakkelijker kunnen beginnen werken in de bouw. In Wallonië en het Brussels Gewest bestaat de vestigingswet namelijk wel nog.

Freelancers in de bouw
Bouwunie herhaalt daarnaast nogmaals haar pleidooi om freelancers toe te laten in de bouw. Freelancer zijn in de bouw biedt heel wat voordelen. Je moet zelf weinig investeringen doen. Als werkgever kan je freelancers gericht inzetten. En ook de consument heeft er baat bij, want bouwprojecten kunnen sneller starten. Vandaag werken steeds meer arbeiders in bijberoep. Zij zijn zelf vragende partij om als freelancer aan de slag te gaan. Maar de wetgever en inspectiediensten reageren verkrampt en beschouwen de freelancer in de bouw snel als schijnzelfstandige. Onterecht.