Bouwroute 2022: Lokaal vakmanschap in de kijker

Wie plannen heeft om te bouwen of verbouwen kan op zaterdag 12 en zondag 13 maart inspiratie opdoen bij ruim 200 lokale bouwbedrijven tijdens de Bouwroute. Het ideale alternatief voor de grootschalige bouwbeurzen. Bouwunie organiseert dit opendeurweekend om het lokale vakmanschap in de kijker te zetten. “Waarom het ver gaan zoeken, als er om je hoek een goede vakman zit?” zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “De laatste weken was de bouw vooral negatief in het nieuws, denk maar aan de recente Pano-uitzending. Cowboys zijn er en die moeten eruit. Maar er zijn zoveel meer bonafide bouwondernemers. Met de Bouwroute willen we het lokale vakmanschap een positieve duw in de rug geven.” De bouw is in Vlaanderen vandaag goed voor ruim 95.000 bouwbedrijven. Bouwunie herhaalt in aanloop naar dit event haar vraag om de btw-verlaging voor afbraak en heropbouw te verlengen. Want “de maatregel komt vooral de klant ten goede en we willen mensen toch net motiveren om te investeren in duurzame renovatieprojecten?”

Heel het weekend lang zetten zo’n 220 bouwbedrijven over heel Vlaanderen de deuren open. Ze tonen hun activiteiten, producten en diensten en bieden tal van demo's, recepties, onthullingen en expo's aan. Via www.bouwroute.be vind je een vakman in jouw buurt.

Belang lokaal vakmanschap
Met de Bouwroute wil Bouwunie het lokale vakmanschap een positieve duw in de rug geven. Jean-Pierre Waeytens: “Mensen kopen, eten en drinken steeds meer lokaal. Corona heeft die trend nog versterkt. Maar dit principe gaat evengoed op voor de bouw. Waarom kiezen voor een aannemer tientallen kilometers verderop, wanneer een goede stielman achter je hoek woont?”. Bouwunie wijst op de voordelen van het werken met een lokale vakman, zoals de evidente nabijheid, vlotte communicatie en bijhorende snelle service. Ook de lokale gemeenschap heeft er baat bij. Denk maar aan de sponsoring van lokale vakmannen aan lokale verenigingen of clubs en de mensen die ze tewerk stellen. “Kies je voor een lokale vakman, dan investeer je niet alleen in je eigen woning, maar tegelijk in je eigen stad of gemeente”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Verleng btw-verlaging
Daarnaast bepleit Bouwunie een verlenging van btw-verlaging naar 6 procent voor afbraak en heropbouw. Normaal loopt deze maatregel af op het einde van het jaar. Europa laat de lidstaten de mogelijkheid om die te verlengen. Bouwunie vraagt de regering om eindelijk kleur te bekennen zodat de toekomst voor iedereen duidelijk is. En de maatregel werkt. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij aannemers die regelmatig met het verlaagd btw-tarief werken. Een op twee merkt sinds de invoering van de maatregel een opmerkelijke stijging in het aantal aanvragen. Maar een derde vreest wel dat ze de huidige opdrachten niet tijdig volledig afgewerkt krijgt.

Hoe vind ik een goede aannemer?
De voorbije weken kwam de bouwsector vooral negatief in het nieuws, met als “kers op de taart” de Pano-uitzending over malafide bouwpraktijken. Jean-Pierre Waeytens: “Rotte appels moeten eruit, die zijn de naam aannemer niet waardig. In zee gaan iemand die tegen de laagste prijs de hemel op aarde belooft, is sowieso te mooi om waar te zijn. Maar je kan niet de hele bouw over dezelfde kam scheren. De Bouwroute wil het lokaal vakmanschap positief in de kijker zetten”. Om (ver)bouwers te helpen in de keuze van een bonafide bouwondernemer, lanceerde Bouwunie de checklist ‘Hoe herken je een goede aannemer’. Bouwunie-leden kunnen hun onderneming en activiteiten trouwens ook gratis bekend maken via www.vinduwaannemer.be. Waeytens: “100% garantie is er nooit, maar wie zich aansluit bij een beroepsorganisatie, wil op zijn minst op de hoogte blijven van alle reglementeringen en evoluties in de sector”.