Bouwunie evalueert hervorming secundair onderwijs als overwegend positief

Gevraagde noodzakelijke aanpassingen voor “installatietechnieken” komen er spijtig genoeg niet

De Vlaamse regering heeft vrijdag 13 januari de hervorming van het secundair onderwijs goedgekeurd. Hierbij heeft ze duidelijk rekening gehouden met de opmerkingen en verzuchtingen die de bouwsector haar eerder bezorgde.

Bouw en hout vallen onder het domein STEM. De bouw ontwikkelt zich tot een hoogtechnologische sector waarin technologie en innovaties een almaar belangrijkere rol spelen. Het is dus positief dat de bouw hieronder inschuift. Bouwunie beschouwt dit als een opwaardering van de opleidingen en hoopt dat dit ook voor de nodige extra instroom van jongeren kan zorgen.

Op vraag van de sector blijven in de 2de én de 3de graad voldoende studierichtingen voor de bouw én de afwerkingssector behouden. Dat was een expliciete vraag van de schilders (behoud “schilderen en decoratie” in de 2de graad) en van de houtbewerkers (dubbele finaliteit bouwtechnieken en houttechnieken, bouw- en houtkunde in de doorstroomrichting, opsplitsing tussen “meubel- en interieurwerk” en “schrijn- en timmerwerk” in de 3de graad).

Een bevestiging dat duaal leren een evenwaardige leerweg is en dat de uitrol mee opgenomen wordt vanaf 1 september 2018, vindt Bouwunie ook positief.
Bouwunie vraagt dat de bouw zelfs al vroeger in extra duale proeftuinen wordt meegenomen en hoopt dat op termijn alle bouwrichtingen mogelijk zullen zijn in duaal leren.

Voor Bouwunie is het wel bijzonder spijtig dat de regering in de laatste jaren van het secundair onderwijs geen nieuwe studierichting installatietechnieken opneemt. Bouwunie vraagt daar voldoende aandacht te besteden aan de nieuwe evoluties in de markt. Dit is immers een beroepstak die sterk evolueert (denk maar aan alle hernieuwbare-energie-technieken) en dus heel wat specifieke technische vaardigheden vergt.

Bouwunie betreurt ook het blijvende onderscheid tussen ASO, TSO en BSO. Hierdoor zal ook het vervloekte watervalsysteem blijven bestaan.