Bouwunie gematigd positief over andere elementen begrotingsakkoord

Eerder vandaag reageerde Bouwunie zeer teleurgesteld op de beslissing van de federale regering over het btw-tarief sloop- en heropbouw. Over de andere genomen maatregelen stelt de bouworganisatie zich gematigd positief op.

Antifraudemaatregelen
Bouwunie is zeer tevreden dat minister Clarinval oor had naar de opmerkingen die Bouwunie formuleerde over de geplande antifraudemaatregelen. Er lag namelijk een voorstel voor een nieuwe regeling hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen in de bouw op tafel die zeer nadelig zou zijn geweest voor de sector. Daarenboven was er sprake van een ketenaansprakelijkheid voor de lonen die voor Bouwunie onaanvaardbaar was. Bouwunie is positief dat deze voorstellen de begrotingsonderhandelingen niet overleefd hebben. Mede dankzij minister Clarinval komt er een lijst van werkende vennoten. Bouwunie is hier al jarenlang vragende partij voor. Er komt ook een inhoudingsplicht voor zelfstandigen en werkende vennoten die hun sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen niet betalen. Bouwunie hoopt dat bij de uitvoering van deze maatregel de regering ook rekening houdt met de opmerkingen die Bouwunie meegaf, zodat deze maatregelen de Belgische zelfstandigen niet raken. Maar enkel de buitenlandse zelfstandigen die hier frauduleus actief zijn.

Warmtepompen, zonnepanelen en -boilers
Bouwunie betreurt dat het verlaagd btw-tarief van 6% btw op warmtepompen voor nieuwbouwwoningen niet definitief is gemaakt, maar slechts is verlengd met één jaar, tot eind 2024. Daarnaast is Bouwunie niet te spreken dat hetzelfde verlaagde btw-tarief van 6% voor zonnepanelen en -boilers voor nieuwbouw niet definitief is gemaakt, maar eind dit jaar afloopt.

Professionele diesel
De bouworganisatie betreurt dat vanaf 1 januari 2024 het bedrag van de terugvorderbare accijnzen op professionele diesel vermindert.

Flexi-jobs en overuren
Bouwunie is tevreden dat de regering het mogelijk maakt om beperkende voorwaarden in te voeren voor flexi-jobs. Namelijk maatregelen die ervoor zorgen dat flexi-jobbers niet zomaar naar hun flexi-jobwerkgever kunnen overstappen of geen overuren meer zouden presteren bij hun eigen werkgever. En als laatste de mogelijkheid om flexi-jobs te beperken tot enkel en alleen gepensioneerden. Bouwunie had voor deze beperkingen gepleit, net om ervoor te zorgen dat flexi-jobs mogelijk en haalbaar zouden zijn in de bouw. Ze vindt het dan ook spijtig dat de bouwsector niet is opgenomen in de nieuwe lijst van sectoren waar flexi-jobs mogelijk zijn.
Ten slotte leest Bouwunie niets over de verhoging van het aantal fiscaal voordelige uren van 180 naar 220 uren, wat de Programmawet van 2021 nochtans voorzag en waarover eensgezindheid bestaat tussen alle sociale partners in de bouw.

Erfpacht en opstal
Bouwunie betreurt dat de registratierechten voor erfpacht en opstal stijgen. Projectontwikkelaars maken vaak van dergelijke systemen gebruik. Na de uitsluiting van het verlaagd btw-tarief sloop-en heropbouw zijn ze dus een tweede keer gesjareld.