Bouwunie ontevreden met afschaffing Vlaamse vestigingswet bouw

Onzekerheid of Vlaams bouwbedrijf nog in Wallonië en Brussel mag werken zonder problemen of extra rompslomp

Bouwunie verwijt Vlaamse regering inconsequente houding

Binnenkort mag iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten. De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor 11 bouwberoepen af. Voor de andere gereglementeerde beroepen gebeurde dit al op 1 januari 2018.

Bouwunie vindt dit een slechte zaak. Voor heel wat beroepen is een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Grootste dupe van de afschaffing is de consument. Want hoe weet die of de aannemer die zijn woning bouwt, een muurtje afbreekt of de verwarming nakijkt daar wel de juiste kennis voor heeft?

Maar er is ook onzekerheid. Zullen de Vlaamse bouwbedrijven vanaf 1 januari nog wel mogen werken in Brussel en Wallonië zonder bijkomende administratieve verplichtingen? Hun Europese collega’s zijn er in elk geval van vrijgesteld.

“Vlaamse bouwondernemers mogen niet gediscrimineerd worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Wij vragen snel rechtszekerheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten een samenwerkingsakkoord afsluiten, zodat Vlaamse bouwbedrijven geen bijkomende verplichtingen krijgen opgelegd.”

Bouwunie vraagt de Vlaamse regering ook volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. De Vlaamse regering wil dat iedereen levenslang leert, maar vindt een minimale opleidingsvereiste voor wie start in de bouw overbodig. Inconsequent, zegt Bouwunie.

Onze vestigingswet staat onder druk sinds de Europese richtlijn die bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. “Het is toch al te gek dat we aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan hun buitenlandse concurrenten”, zo luidt de redening.

De Vlaamse regering volgt deze redenering. De Waalse en de Brusselse regering (voorlopig nog) niet.
Daar blijft de vestigingswet vooralsnog bestaan.

Het eigenaardige effect daarvan is dat de Waalse of Brusselse vestigingsvoorwaarden gelden voor de eigen, Waalse of Brusselse bouwondernemers, maar niet voor de Europese. Voor de Vlaamse bouwondernemers heerst onduidelijkheid: zullen de vestigingsvoorwaarden van Brussel en Wallonië voor hen gelden of niet? Een mogelijke discriminatie en extra rompslomp voor Vlaamse bouwondernemers die absoluut moet worden vermeden. Dit moet vóór 1 januari opgelost worden.

Bouwunie laakt de inconsequente houding van de Vlaamse regering die levenslang leren promoot maar bouwondernemers laat beginnen zonder één enkele opleidingsvereiste. Starten met kennis van zaken is en blijft belangrijk. En dan gaat het zowel om beroepskennis als om de beginselen van het bedrijfsbeheer in al zijn facetten. Sensibilisering en opleiding van kandidaat-ondernemers is dus noodzakelijk!


De 11 gereglementeerde beroepen zijn: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten; dakwerkers- en waterdichtingsactiviteiten; plaatsen/herstellen van schrijnwerk – glazenmaker; algemeen schrijnwerk; eindafwerkingsactiviteiten; installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair; elektrotechnische activiteiten; algemene aannemingsactiviteiten.