Bouwunie positief over voorstel overuren Open VLD, maar mag systeem in bouw niet vervangen

Open VLD wil het aantal vrijwillige overuren uitbreiden. Bouwunie reageert positief en is hier al langer vragende partij voor. “Het werk op de werf krijg je soms moeilijk binnen de normale arbeidsduur af. Dus als bouwvakarbeiders vrijwillig overuren willen presteren om het werk gedaan te krijgen, dan juichen de werkgevers dit uiteraard toe. Natuurlijk moeten de werknemers er ook iets aan overhouden. Dat ze op die overuren geen sociale zekerheidsbijdragen of belastingen moeten betalen, is dus niet meer dan normaal. Zij betalen die bijdragen en belastingen al aan de volle pot op het voltijdse loon”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Het voorstel van Open VLD krijgt van Bouwunie ook bijval omdat het systeem geen bijkomende administratieve rompslomp voor de werkgevers teweegbrengt. Bouwunie benadrukt dat het voorstel niet in de plaats mag komen van de bestaande sectorale systemen van overuren. De bouworganisatie verwijst naar het huidige systeem in de bouw (KB 213). “Dit systeem heeft zijn verdienste al meer dan bewezen. Het beloont op terechte wijze arbeiders die bereid zijn om meer uren te presteren, want ze houden netto meer over dan in het voorstel van Open VLD. Ook al is de kost voor de werkgever iets hoger”, besluit Waeytens.

Dankzij het KB 213 kan je medewerkers op drukke dagen makkelijk een extra uur laten werken. De medewerker kiest zelf of hij zijn overuren laat uitbetalen of opneemt als inhaalrust. Kiest die voor inhaalrust, dan is de werkgever geen toeslag verschuldigd.

Flexi-jobs voor gepensioneerden
Het voorstel waarmee Open VLD op de proppen komt, moet ook de concurrentie met de flexi-jobs voorkomen. In de bouw zijn flexi-jobs nu niet mogelijk. Bouwunie vraagt al langer om flexi-jobs in de bouw mogelijk te maken voor gepensioneerden. Een gegeerde groep, net omwille van hun bakken ervaring. Het aantal overuren uitbreiden en flexi-jobs voor gepensioneerden in de bouw mogelijk maken, zou het tekort aan arbeidskrachten deels kunnen opvangen. Want de bouw zoekt jaarlijks nog 15.000 mensen.