Bouwunie reageert positief op State of the Union van premier Michel


In de State of the Union die premier Michel aan het begin van het parlementaire jaar gaf, staan voor de bouwsector enkele positieve zaken die Bouwunie graag belicht.

De belangrijkste beslissing betreft de verlaging van de arbeidskost in de bouwsector met 600 miljoen euro tegen 2020, waarbij al vanaf 2018 een eerste schijf wordt vrijgemaakt voor een bescheiden lastenverlaging. Bouwunie is al jaren vragende partij om de lasten voor de werkgevers in de bouw te verlagen. De bouwbedrijven hebben deze lastenverlaging broodnodig om te kunnen concurreren met buitenlandse bedrijven die regulier actief zijn op onze werven.
Bouwunie hoopt nu op een snelle uitvoering zodat de werkgevers in de bouw snel een houvast hebben.

Ook de ambitie om de sociale dumping verder aan te pakken, is zeer positief, aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. De sociale dumping waaraan buitenlandse bedrijven zich bezondigen, is de meest verwerpelijke vorm van fraude en deloyale concurrentie voor de bouwbedrijven. Een strengere aanpak, zonder daarmee de reguliere Belgische bouwbedrijven te hinderen in hun activiteiten en werkzaamheden is de beste benadering. Bouwunie steunt ten volle dergelijke maatregelen.

Tot slot is Bouwunie tevreden dat de regering heeft ingezien dat de afschaffing van de proefperiode als een rem op de aanwervingen werkt en deze dus terugschroeft. Dit is meer dan welkom in de bouw. Een werkgever in de bouw kan vrij snel vaststellen en oordelen of een nieuwe arbeider al dan niet geschikt is voor het werk waarvoor hij werd aangenomen. Het is dan ook maar al te gek dat een werkgever vanaf dag 1 onmiddellijk een opzegvergoeding van 2 weken moet betalen wanneer blijkt dat de nieuwe werknemer onvoldoende gekwalificeerd is of onvoldoende vaardigheden bezit om het werk uit te voeren. Met het nieuwe voorstel van de regering kan elke partij, zowel werkgever als werknemer, sneller – en betaalbaarder – vooruitkijken naar de volgende uitdaging, zonder dat zij elkaar figuurlijk voor de voeten lopen.