Installateurs krijgen hete aardappel doorgeschoven bij omschakeling van arm naar rijk gas

De installatiesector is niet tevreden met de aanpak van de federale overheid in het aardgasdossier. De overheid zette een campagne rond de omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas op poten, zonder eerst de sector zelf in te lichten.

In 2030 draait Nederland de gaskraan dicht. 1,6 miljoen Vlaamse gezinnen en bedrijven moeten hierdoor omschakelen van laag- naar hoogcalorisch aardgas. In de praktijk zijn echter niet alle verwarmingsketels, kachels of andere toestellen op gas geschikt voor dit hoogcalorisch aardgas. De federale overheid rekent daarom op de hulp van installateurs om de toestellen bij te regelen, maar zij tasten tot vandaag te veel in het duister.

“De tijd dringt”, zegt Bart Verstraete van Bouwunie, “Enkele gemeentes* schakelen in juni 2018 al om, maar onze installateurs weten nog niet wat ze juist zullen moeten doen. We eisen dan ook sneller een technisch kader en concrete info. We willen weten wanneer welke gemeente omschakelt.”

Prijskaartje

Infrax beheert het gasnet in de gemeentes die het eerst switchen. Het intergemeentelijke bedrijf bracht zijn klanten al op de hoogte van de omschakeling en raadde hen aan om een afspraak te maken met een technicus. Als die langskomt voor het tweejaarlijks nazicht van het verwarmingstoestel kan hij ook direct alle aardgastoestellen nakijken. Volgens Jan Lhoëst van ICS is dit een goed idee, maar hij vindt het vreemd dat Gas.be en Synergrid ook al direct aangeven hoeveel dit zal kosten.

“Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) stelde Gas.be en Synergrid aan als communicatieverantwoordelijken”, legt Lhoëst uit. “Zij gaven deze namiddag de aftrap van de campagne. Op hun officiële site www.gasverandert.be vermelden ze al een richtprijs voor de omschakeling van toestellen op gas. Ze schrijven dat de omschakeling tussen de 0 en de 150 euro zal kosten, terwijl wij dit nooit bevestigd hebben. Het is aan de vrije markt om een prijs te bepalen.”

Correcte vergoeding

“De omschakeling is trouwens niet zo eenvoudig”, gaat Lhoëst verder. “Onze installateurs moeten niet enkel verwarmingsketels nakijken, maar ook kachels en zelfs kookfornuizen. Al deze toestellen verschillen soms sterk qua techniek. Het vergt heel wat kennis om het bos door de bomen te zien.”

“Het stuit ons daarom stevig tegen de borst dat Gas.be en Synergrid zomaar zelf een prijs bepalen. Installateur word je niet zomaar. Onze leden hebben heel wat opleiding achter de rug en moeten dan ook correct vergoed worden. We vinden het erg ongepast dat onze klanten via de website foute informatie krijgen. We verwachten zeer binnenkort een uitnodiging van het kabinet-Marghem.”


*Het betreft de gemeenten Geetbets, Gingelom, Glabbeek, Hoboken, Holsbeek, Kiel, Landen, Linter, Lubbeek, Sint-Truiden, Tielt-Winge en Zoutleeuw.