Na nat voorjaar maakt bouw zich op voor warme periode

Het is al een tijdje zonnig en droog en ook de temperaturen krijgen zomerse allures. “Na het uitzonderlijke natte voorjaar dat voor heel wat vertragingen in de bouw zorgde, is het mooie weer meer dan welgekomen. Als het zo blijft, dan kunnen onze bouwbedrijven heel wat achterstand wegwerken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Want door de natte maart- en aprilmaand liep de bouw vertraging op van gemiddeld 3 tot 4 weken, met soms uitschieters van 8 weken en meer. Zaakvoerders moesten hun arbeiders meer dagen dan de voorbije jaren op tijdelijke werkloosheid zetten en zagen hun omzet dalen. Hoewel de meeste werven gewoon blijven draaien bij warm weer, neem je als werkgever best een aantal voorzorgsmaatregelen. “Vroeger beginnen of meer pauzes inlassen bijvoorbeeld. Non-alcoholische koele dranken voorzien en je mensen zoveel mogelijk beschermen tegen de zon”, aldus Waeytens. In uitzonderlijke gevallen kan je als werkgever tijdelijke werkloosheid omwille van de hitte inroepen. Bouwunie verzamelde alle richtlijnen in een handige memo.

De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever in actie moet schieten, en die waarden verschillen naar gelang de fysieke activiteit. Algemeen raadt Bouwunie aan om maatregelen te nemen vanaf 25 graden. “Vaak is het gewoon kwestie van gezond verstand”, aldus Waeytens.

Beschermen tegen de zon
De meeste bouwbedrijven doen dat sowieso, maar een gouden stelregel is om bij hitte de werkorganisatie aan te passen. Vroeger beginnen of meer pauzes inlassen bijvoorbeeld. Daarnaast voorzie je koele dranken (geen alcohol) en zorg je dat je werknemers beschermd zijn tegen de zon. Bijvoorbeeld via schaduwdoeken of zeilen. Wie buiten werkt draagt best een hoofddeksel en een zonnebril en smeert zich regelmatig in. Dat laatste blijft problematisch. “Smeren en werken in de bouw, lijken geen match”, aldus Waeytens. Nochtans is het heel belangrijk. Uit een recente studie van Stichting Tegen Kanker blijkt dat wie langdurig buiten werkt ruim 70 procent meer kans op huidkanker loopt.

Tijdelijke werkloosheid door de hitte
In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen omwille van “slecht” weer, of hier dus omwille van te warm weer. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte.

Lees alles nog eens na in onze Bouwmemo