Ruim 1 op 6 bouwbedrijven wijkt af van collectief bouwverlof

Dubbel zoveel afwijkingen tegenover 2016
1 regering per gewest ipv per regio

De zomervakantie is begonnen. En ook het bouwverlof is in zicht. Meer dan 8 op 10 bouwbedrijven volgt het voorgestelde collectieve bouwverlof. “Het bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. In de bouw werken we met een gerodeerd ploegensysteem. Mocht telkens iemand op een ander moment vakantie nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen”, verduidelijkt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Ook al bestaat het principe al sinds jaar en dag, het ‘ongenoegen’ bij de medewerkers hierover groeit. Zo heeft 4 op 10 bouwbedrijven medewerkers die de collectieve sluiting liever zien verdwijnen. En bij 6 op 10 bedrijven is er vraag naar een flexibelere vakantieregeling. “We zien dat bedrijven steeds vaker op die vraag inspelen. Zo wijkt ruim één op 6 bouwbedrijven af van het collectief bouwverlof. Die bedrijven hebben een eigen vakantieregeling. Dat aantal stijgt bovendien jaar na jaar. En is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2016”, aldus Waeytens. Afwijken kan perfect. Het collectieve bouwverlof is een voorstel, geen verplichting. Bouwunie is alvast vragende partij voor een uniforme regeling per gewest: 1 periode voor Vlaanderen, 1 voor Wallonië en 1 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In plaats van een regeling per regio, zoals dat nu het geval is.

Nog uit de bevraging blijkt dat de helft van de zaakvoerders samen met de werknemers vakantie neemt. 4 op 10 zaakvoerders werkt langer door of keert vroeger terug. Ook blijft 2 op 3 zaakvoerders bereikbaar tijdens de vakantie.

Bouwverlof en rustdagen
Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever enkel in uitzonderlijke situaties van afwijken. Voor de verplichte rustdagen dringt Bouwunie al langer aan op een pragmatische aanpak. Bedrijven zouden die op bedrijfsniveau moeten kunnen vastleggen, om meer flexibel met werk en eventuele schoolvakanties te kunnen omgaan.
Voor de wettelijke vakantiedagen sluiten werkgevers en vakbonden elk jaar een akkoord over wanneer die in welke regio vallen. Die collectieve vakantie is een aanbeveling, geen verplichting. Als bedrijf kan je er dus van af wijken, als je de nodige procedures volgt.

Overzicht collectieve bouwverlof
Hieronder een overzicht van het collectieve zomerbouwverlof per regio in Vlaanderen (voor de bedrijven die het collectieve bouwverlof volgen):

  • Brussel-Halle-Vilvoorde: 8 juli t.e.m. 2 augustus
  • Leuven: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Antwerpen: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Limburg: 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren): 15 juli t.e.m. 2 augustus
  • West-Vlaanderen: 22 juli t.e.m. 9 augustus
  • Lokeren: 22 juli t.e.m. 9 augustus