Stemming betaalwet uitgesteld: Bouwunie en Nelectra vragen grondig debat

De Kamer heeft vandaag niet gestemd over het wetsvoorstel tot wijziging van de betaaltermijnen. Eerst wordt een advies aan de Raad van State gevraagd, de stemming wordt daardoor met enkele weken uitgesteld. Bouwunie en Nelectra vragen om deze tijd goed te benutten en een grondig debat te voeren over een aantal punten uit het voorstel die nefast zijn voor de bouw- en elektrosector.

Het wetsvoorstel bepaalt dat de consument vanaf de factuurdatum zevenentwintig dagen tijd zou krijgen om facturen te betalen. Daarna volgt een kosteloze herinnering en komen er nog tien extra dagen bij. Ook wordt een maximum gesteld op de invorderingskosten en zou contant betalen niet meer mogelijk zijn. Bouwunie en Nelectra reageerden eerder al kritisch.

Jean-Pierre Waeytens: “We begrijpen dat er paal en perk wordt gesteld aan de praktijken van sommige incassobureaus, maar onze ondernemers dreigen de dupe te worden van een verplichte lange betalingstermijn. In de bouw is een termijn van acht tot vijftien dagen zeer gangbaar. Zowel loonkosten als materiaal worden geprefinancierd. Arbeiderslonen worden in onze sector elke veertien dagen uitbetaald. Met de huidige betalingstermijnen wil dit zeggen dat er twee momenten van loonbetaling moeten geprefinancierd worden. Door het wetsvoorstel zou die kost veel groter worden, er zullen tot vijf loonbetalingen gebeuren voor de factuur van klant moet worden voldaan. Dit zou verregaande gevolgen hebben voor de liquiditeit van onze ondernemers. Meer dan duizend bouw- en elektrobedrijven hebben ons hierover de voorbije dagen persoonlijk hun bezorgdheid geuit.”

Ook Nelectra, de federatie voor de elektrosector, trekt aan de alarmbel. Gedelegeerd bestuurder Viviane Camphyn: “We hebben als sector geen probleem met een inperking van de hoge intresten en onredelijke schadevergoedingen. Onze ondernemers laten zich daar trouwens niet mee in, zij sturen nu al kosteloos een eerste betaalherinnering. Compleet onaanvaardbaar echter is de minimale betaaltermijn. Dat werkt schuldopstapeling bij de consument in de hand en brengt de ondernemer in financiële problemen. Dat staat volledig haaks op de oorspronkelijke doelstelling van het wetsvoorstel.”

Bouwunie en Nelectra hopen dat de weken uitstel worden gebruikt om een grondig debat te voeren en het gezond verstand te laten zegevieren. Aan het wetsvoorstel moeten de nodige aanpassingen worden doorgevoerd, zodat het terug dient waarvoor het bedoeld is: het aanpakken van de schuldindustrie. De bouw- en elektrosector maken hier geen deel van uit, en zouden bijgevolg moeten worden uitgesloten uit deze wet.