Tevreden met uitbreiding systeem duaal leren: integreer ook basisveiligheidsopleiding in bouwonderwijs

Vanaf volgend schooljaar breidt het systeem van duaal leren verder uit, met onder meer enkele bouwberoepen. Bouwunie reageert tevreden. De goedgekeurde bouwberoepen kwamen er trouwens op vraag en voorstel van de sector. Bouwunie is grote voorstander van het duale leren. “Leerlingen in het duale traject komen met heel wat werk- en werfervaring op de arbeidsmarkt, wat ze natuurlijk aantrekkelijk maakt voor werkgevers. Het gebeurt ook regelmatig dat de leerlingen na hun traject blijven plakken op hun stageplaats”, aldus de bouworganisatie. Er komen nu dus een aantal bouwopleidingen bij in het duaal leertraject, maar dat mogen en kunnen er nog meer zijn volgens Bouwunie. De bouworganisatie ziet bijvoorbeeld nog mogelijkheden voor duale opleidingen voor dakwerkers of wegenbouwers. Of voor opleidingen die zich specialiseren in algemene renovatiewerken. Bouwunie pleit ook voor een opwaardering van het duale systeem, naar het voorbeeld van landen zoals Zwitserland waarbij leerlingen uit het traject doorstromen naar de universiteit. Ten slotte roept op om ook de basisveiligheidsopleiding van 8 uur te integreren in alle bouwopleidingen, zodat wie later de arbeidsmarkt opgaat, meteen over de nodige kwalificaties beschikt.

Sinds 15 april is de verplichte basisveiligheidsopleiding van 8 uur in de bouw verplicht voor al wie een manuele arbeid verricht op een bouwwerf. Ook voor jobstudenten. Wie pas voor de eerste keer op een bouwplaats werkt, moet zich binnen de maand bijscholen. “De opleiding integreren in het bouwonderwijs, zou die tijdsdruk oplossen”, besluit Bouwunie.

Geef duaal leren een opwaardering
Het grote probleem met het duaal leren is, volgens Bouwunie, dat de overheid, scholen en ouders het traject nog te veel als “vuilbak van het onderwijs” beschouwen. “Het duaal leren is zo’n beetje synoniem voor de laatste stap in het watervalsysteem. Terwijl het duaal leren net zoveel meer kan en moet zijn”, benadrukt Bouwunie. De organisatie verwijst naar het buitenland waar duaal leren heel succesvol is en waarbij leerlingen uit het traject zelfs doorstromen naar de universiteit. De oplossing ligt voor Bouwunie voor de hand: overschakelen naar een 100% opgewaardeerd duaal systeem.