Verbeterde controle op bestuursverboden op komst

De Kamercommissie Economie heeft twee wetsontwerpen van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne goedgekeurd die ervoor moeten zorgen dat bestuursverboden makkelijker kunnen worden opgelegd, en beter worden nageleefd en gecontroleerd. Concreet komt er een centraal register voor bestuursverboden tegen 1 augustus. Bouwunie reageert positief. Rotte appels in de bouw moeten eruit. Ze maken slachtoffers bij bouwheren en halen het imago van de bouwsector onderuit. Het centraal register is een hulpmiddel om de cowboys te stoppen. Op voorwaarde dat rechters dit verbod effectief uitspreken, want de mogelijkheid tot een beroepsverbod bestaat nu ook al, maar wordt zelden opgelegd. Bouwunie verwijst ook naar het bestaande systeem waar bouwbedrijven geen erkenning voor overheidsopdrachten kunnen krijgen als een bestuurder van dat bedrijf een veroordeling heeft opgelopen voor feiten die de beroepsethiek kunnen aantasten, zoals bijvoorbeeld voor zwartwerk. Bouwunie hoopt dat de goedgekeurde maatregelen voldoende zullen zijn. Want deze voorstellen houden het gebruik van stromannen niet tegen. Cowboys zijn spijtig genoeg erg creatief om toch hun weg te vinden.

Bouwunie wil graag nog verdere stappen gezet zien. Zoals de oprichting van een databank met een rood of een groen licht voor buitenlandse aannemers. Voldoet een buitenlandse aannemer aan al zijn verplichtingen, dan staat het licht op groen en kan je perfect met dit bedrijf samenwerken. Voldoet het bedrijf niet aan de meldingsplicht of Limosa-verplichting of aan een andere Belgische reglementering, of pleegde het eerder een inbreuk, bv. tegen het uitbetalen van het correcte loon, dan staat het licht voor dat bedrijf in de databank op rood. Dan weet de klant dat hij niet in zee moet gaan met zo’n bedrijf. De strijd tegen de oneerlijke concurrentie en alle vormen van sociale dumping staan trouwens hoog op de actielijst van de sociale partners in de bouw.

Bouwunie verwijst tot slot naar de andere tips en tricks om als consument een goede aannemer te herkennen. Zoals nagaan of de aannemer geen fiscale of sociale schulden heeft, of hij een redelijk voorschot vraagt, of hij blijk geeft van vakkennis, enzovoort. Deze tips staan handig gebundeld in een checklist, te vinden op de website www.vinduwaannemer.be