Vice-premier Peeters belooft snel duidelijkheid over toepassingsgebied verplichte verzekering 10-jarige aansprakelijkheid

Bouwbedrijven moeten genieten van lastenverlaging vanaf 1/01/2018. Oplossing moet gevonden worden.

Vanmorgen hadden enkele bouwondernemers, leden van Bouwunie, een interactief gesprek met vice-premier en minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters. Op de ontbijttafel, naast omelet en koffie, belangrijke dossiers zoals de lastenverlaging in de bouw, de verplichte verzekering voor de 10-jarige aansprakelijkheid, de strijd tegen sociale dumping en de nood aan soepelere arbeidsregels. Het gesprek verliep erg open en op een constructieve manier.

“De minister maakte duidelijk dat hij er is om problemen op te lossen en dat horen we graag want er zijn twee actuele zaken die een snelle interventie kunnen gebruiken,” zei Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Zo heerst er momenteel onduidelijkheid over het toepassingsgebied van de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid. Deze verzekeringsplicht geldt voor bouwprojecten waarvan de stedenbouwkundige vergunning definitief goedgekeurd wordt vanaf 1 juli 2018. Het toepassingsgebied is beperkt tot schadegevallen die te maken hebben met de soliditeit, de stabiliteit en/of waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van woningen en appartementsgebouwen. En daar wringt het schoentje. Sommigen die dit toepassingsgebied graag ruimer hadden gezien, proberen de wet in hun richting te laten interpreteren zodat ook installateurs van ventilatiesystemen en centrale verwarming of elektriciens erdoor geraakt worden. Dat was nooit de bedoeling. Afspraak is afspraak. Minister Peeters beloofde alvast op korte termijn klaarheid te scheppen zodat iedereen weet welke definitie de juiste is.

Bouwunie en de bouwondernemers zijn erg tevreden met de lastenverlaging voor ploegenarbeid die de bouw gevraagd en gekregen heeft. De bouwbedrijven hebben deze lastenverlaging broodnodig om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bedrijven. Bouwunie heeft erg hard gestreden voor een lastenverlaging en minister Peeters heeft er mee voor gezorgd dat die vanaf 1 januari van dit jaar geldt. Maar, wegens onduidelijke interpretaties kunnen de bouwwerkgevers er nog niet van genieten. Vicepremier Peeters heeft bij het kabinet Financiën verkregen dat er nu snel duidelijkheid zal komen. Hij benadrukte dat de lastenverlaging in de bouw nu snel effectief moet worden én vraagt om een oplossing voor de eerste 6 maanden van dit jaar. De bouwwerkgevers hebben immers recht op de verlaging vanaf 1 januari 2018.