Werkgever mag niet opdraaien voor ziekte werknemers tijdens vakantie

7 op 10 bouwbedrijven kreeg meer dan andere jaren te maken met ziekte werknemers tijdens bouwverlof

Word je ziek tijdens je vakantie, dan kan je als werknemer die ziektedagen sinds 1 januari van dit jaar ‘recupereren’. Met andere woorden, je kan de verloren vakantiedagen op een later moment opnemen. Nu het bouwverlof erop zit, maakt Bouwunie de balans op. En de gevolgen zijn merkbaar, zo blijkt uit een bevraging van de bouworganisatie. “Eén op 6 bouwbedrijven kreeg tijdens het zomerbouwverlof te maken met werknemers die ziek werden en die vakantie wilden recupereren. 7 op 10 van die bouwbedrijven geeft aan dat het over meer ziektegevallen gaat in vergelijking met andere jaren”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De eerste voorlopige cijfers van een sociaal secretariaat bevestigen alvast de trend. Zo steeg het aantal dagen gewaarborgd loon spectaculair in vergelijking met vorige zomer. De werkgever moet namelijk sinds dit jaar gewaarborgd loon betalen voor die ziektedagen, bovenop het vakantiegeld dat al in juni was gestort. Een extra kost dus voor de werkgever. “Natuurlijk is er begrip van werkgevers voor werknemers die ziek zijn. Maar dat zij voor ziekte tijdens de vakantie financieel, logistiek én administratief moeten opdraaien, is er toch over.”, aldus Waeytens. Dat geldt voor werkgevers in alle sectoren, maar voor bouwwerkgevers is de situatie nog net iets anders. “In de bouw heb je het klassieke bouwverlof. Het gros van de bouwbedrijven volgt dat collectieve verlof. Inclusief de zaakvoerder. Valt een werknemer ziek tijdens de vakantie, dan moet de werkgever tijdens zijn eigen vakantie de administratie voor die ziekte regelen. Bovendien komt de planning na het bouwverlof in het gedrang. Wil de werknemer zijn vakantiedagen recupereren aansluitend op het bouwverlof, dan moet de werkgever tijdens zijn vakantie de planning herschikken. Zeker voor kleinere kmo’s, waar er al weinig marge op de ploegen zit, kan dit voor problemen zorgen”, aldus Waeytens. De bouworganisatie dringt aan op maatregelen. Waaronder een beter controlesysteem, minstens op Europees niveau. “In onze sector is het gebruikelijk een controlearts te sturen wanneer een werknemers ziek valt. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat een controlearts naar pakweg de Côte d’Azur sturen niet evident en bovendien kostelijk is. Naast de financiële en administratieve rompslomp vrezen we dat de nieuwe wetgeving de deur tot misbruik open zet”, besluit Waeytens.

Bouwunie vraagt dat werkgevers financieel niet langer moeten instaan voor ziekte tijdens de vakantie. Volgens Bouwunie moeten werkgevers niet langer gewaarborgd loon betalen, maar moet de werknemer voor zijn ziektedagen terugvallen op de mutualiteit. Tot zolang de betaling van het gewaarborgd loon en de afwezigheidscontrole niet geregeld zijn, vraagt Bouwunie de opschorting van de toepassing van deze regelgeving.

Voorwaarden recuperatie ziektedagen
Wil je als werknemer je ziektedagen tijdens je vakantie recupereren, dan moet je onmiddellijk het verblijfsadres doorgeven aan je werkgever, binnen de 2 werkdagen het doktersbriefje overmaken aan de werkgever en expliciet vragen om de vakantiedagen later op te nemen. Hiervoor bestaat een specifiek ziektebriefje dat de werknemer door de dokter moet laten invullen.