Wet tegen rugpijn mag niet leiden tot erkenning beroepsziekte

België werkt als eerste land in Europa aan een wet tegen rugpijn. “De bouw is een sector die veilig en ergonomisch werken sowieso vooropstelt”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Sinds jaar en dag gelden in de bouw preventiemaatregelen die zelfs nog verder gaan dan puur het ergonomische." Bouwunie verwijst naar de vele hulpmiddelen die in de bouw beschikbaar zijn om zware gewichten te heffen, naar innovaties zoals exoskeletten en de verplichting om gewichten boven de 25kg met machines te dragen. Het veiligheidsfonds van de bouw stelt daarnaast tal van toolboxen ter beschikking voor werkgevers rond bijvoorbeeld het ergonomisch organiseren van de werf en werkplek. “Het is goed dat via de wet meer aandacht gaat naar rugklachten. In de bouw is en was die aandacht er dus al veel langer”, aldus Waeytens. “Geen enkele werkgever wil dat zijn arbeider uitvalt door bijvoorbeeld rugklachten. Dat werkgevers hun bouwvakarbeiders zomaar de laan uitsturen omwille van medische problemen, zoals de vakbond beweert, is trouwens een fabeltje. Dergelijke prietpraat appreciëren we niet”. Ook al zou de wet dus geen echte extra maatregelen opleggen aan de sector – de bouw doet al veel – toch uit Bouwunie een aantal bedenkingen. Zo mag de wet niet leiden tot bijkomende administratieve rompslomp voor werkgevers. Ook moeten de veiligheid op de werk altijd voorrang krijgen op de ergonomie. Evenmin mag het een eerste stap zijn om rugpijn als beroepsziekte te erkennen.

In de bouwsector bestaan heel wat maatregelen, maar de arbeiders moeten die natuurlijk ook toepassen. Bovendien zijn niet alle rugklachten één op één te wijten aan het werk. Als werkgever heb je geen impact op wat de arbeider in zijn vrije tijd doet. Denk aan hobby’s die belastend zijn voor de rug. Het zou dus niet correct zijn om alleen de werkgever op te zadelen met bijkomende kosten of verplichtingen. “Waar we zeker voor passen, is voor een papieren ergonomie, zoals we nu al een papieren veiligheid kennen. Want zo’n papieren ergonomie zou dan als een zwaard van Damocles boven het hoofd van onze werkgevers hangen bij inspecties. Met mogelijke boetes als gevolg, zonder dat de maatregelen effectief bijdragen aan de ergonomie”, besluit Waeytens.

Daling aantal schadedossiers been-of gewrichtsklachten
Op basis van de meest recente sectorale cijfers van het medisch plan in de bouw hadden osteo-articulaire pathologieën – gewrichtsproblemen in 2022 een aandeel van 26,08% tegenover het totale aantal schadedossiers in de sector. Dit aandeel daalt de laatste vier jaar gestaag. “De cijfers bevestigen dat onze inspanningen lonen”, besluit Waeytens.