Woningpas als instrument om kwaliteit en energieprestaties woningen te verhogen

Het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) lanceren in opdracht van de drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege de woningpas.

Bouwunie pleit al enkele jaren voor de invoering van een woningpas en heeft actief meegewerkt aan de totstandkoming ervan binnen de werkzaamheden van het Renovatiepact 2050.
De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over een woning samenbrengt. Het gaat dan om keuringen, attesten en gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of de EPB-aangifte …
Dat maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig een woning is.

Nieuwe woningen presteren erg goed op energievlak. En zelfs beter dan de regelgeving oplegt. Goed nieuws, maar het gaat alleen over nieuwbouw. Dat is maar een fractie van het woningenbestand. Bij de bestaande huizen gaapt er nog een achterstand.

De woningpas zegt hoe het gesteld is met de kwaliteit van de woning. Binnenkort krijgt ook het Energieprestatiecertificaat een nieuw kleedje. Dit EPC+ zegt niet alleen iets over de energieprestaties van de woning maar geeft ook meer informatie over hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden, wat dat kost en welk energielabel de woning nadien krijgt. Een mooie aanvulling op de woningpas.

De twee instrumenten samen maken het voor de woningeigenaar duidelijk wat hij moet en kan doen om zijn woning up-to-date te maken. Welke investeringen een eigenaar, en op termijn ook een koper of huurder, best laat uitvoeren en op welke termijn.

Een stimulans dus voor een betere renovatie en voor een verhoging van het wooncomfort en de energieprestaties van de Vlaamse woningen.


Eigenaars vinden hun woningpas op woningpas.vlaanderen.be

Inloggen met elektronische id, app of federaal token.
Voor de appartementen staat het systeem nog niet helemaal op punt.